Salade lyonnaise (frisée aux lardons)

Salade lyonnaise inseamna, pentru mine, mai mult decat o simpla salata: salade lyonnaise ma duce instant cu gandul la Lyon, acolo unde a inceput perioada mea franceza. Si poate nu intamplator imi revin amintiri de acolo si de atunci din ce in ce mai des zilele acestea; timpul s-a scurs aproape pe nesimtite si abia de curand am ajuns sa realizez: se implinesc zece ani de cand imi faceam veacul prin Rhone-Alpes, printre prieteni zambitori, aventuri de neuitat si sticle de vin rosu, viguros. Si ce modalitate mai savuroasa de a ostoi melancolia unor vremuri peste care, iata, s-a asternut deja un deceniu, daca nu o farfurie capabila sa te transporte pe loc si sa trezeasca, prin aromele ei, cele mai frumoase amintiri? 

Astfel incat astazi, din dor de Lyon, m-am oprit la simpatica salata din orasul Micului Print, al catedralelor vechi si al Rhonului: salade lyonnaise.  Numita si frisée aux lardons, salade lyonnaise nu este doar un preparat clasic francez, ci si unul dintre cele mai populare preparate regasite in micile restaurante din Lyon, capitala gastronomica a Frantei. In Lyon, micile restaurante, cele de tip bistro, au o denumire diferita: se cheama “bouchons” si servesc, in general, mancare traditionala, capabila sa reconforteze si sa inzdraveneasca pe oricine. Cu alte cuvinte, mancare serioasa si familiara, nu gluma. 🙂

Iar salade lyonnaise, desi numara doar patru ingrediente simple, este destul de departe de ceea ce oamenii ar intelege, in mod normal, printr-o salata – ideea de dietetic. Cum ea este insa servita pe post de pranz si adesea insotita de un pahar de vin rosu, sec, trebuia sa fie o salata consistenta, capabila sa ajute pe oricine sa treaca plin de energie si buna-dispozitie prin intreaga zi.

PREPARARE: 

Salata verde creata folosita aici, frisée, proaspata si un pic amaruie,  se imbraca intr-o vinegreta formata din mustar de Dijon, otet balsamic, ulei de masline, sare si piper, toate amestecate cu grija. Se combina armonios cu bucatele de bacon rumenit in tigaie (lardons) la fel cum cladirile moderne de afaceri se combina frumos cu vechile catedrale in batranul Lyon. Se adauga crutoane proaspat pregatite la cuptor – simple bucatele de paine stropite cu ulei de masline, sare si piper, iar in centrul salatei se plaseaza un ou posat in apa cu otet, aproximativ 2 minute.

Daca Paris este Orasul Luminilor, Lyon este orasul fratilor Lumiere, inventatorii cinematografului. Poate de aceea orice incursiune acolo te transporta intr-o alta lume, de parca ai face parte dintr-un film. Prin poezia vechiului Lyon parca vorbesc vechile personaje-emblema ale lui Rablais. Nu e de mirare, deci, ca Lyonul e considerat capitala gastronomica: pentru ca e capabil, in orice moment, sa potoleasca fantezii culinare pantagruelice. In Lyon, Margot n-ar avea un “bistro”, ci un “bouchon”, restaurant micutz, intim, placut, de atmosfera, in spiritul traditiei. Si intotdeauna un Côtes du Rhône ar trona, triumfator si gales, pe masa, asteptand sa se deschida, odata cu el, si sipetul cu amintiri. Iar ele ar curge si ar avea gust rosu catifelat.

Mai jos, cateva fotografii ramase din acea perioada in care nu aveam nici smartphone, nici Facebook, dar din care am ramas cu atatea amintiri. 🙂