Pasiunea mea pentru piept de rață este binecunoscută, iar cititorii știu prea bine că el are locul lui de cinste la Bistro Margot, obligatoriu însoțit de un vin pe măsură. Pentru o după-amiază văratică însă, am preluat ideea de piept de rață, preferând, de data aceasta, să merg pe varianta sa afumată și am translatat-o într-o salată inspirată din combinația mea clasică de rață cu sos de coacăze, dar plină de prospețime, perfectă chiar și pentru un rose estival.

Am așezat așadar pe platou feliile de piept de rață afumat, în formă de cerc. În mijloc am așezat frunzulițele de valeriană, a căror formă îmi place la nebunie, apoi am presărat peste salată vlăstari de lucernă și trifoi roșu (germeni sau micro-greens, așa cum mai sunt ei denumiți) – un ingredient pe care l-am descoperit recent, dar de al cărui gust m-am îndrăgostit pe loc și despre care am aflat, la o cercetare scurtă, că deține și numeroase proprietăți care ne pot îmbunătăți starea de sănătate noastre. De obicei, lucrul ăsta nu primează în alegerile mele culinare profund hedoniste, dar dacă vine la pachet și cu un gust savuros, atunci e numai bine.

Pe lângă germenii pe care am început să îi combin cu aproape orice in bucătăria Bistro Margot, am adăugat în salata cu piept de rață afumat și fulgi de migdale rumeniți în tigaie până când au devenit crocanți – o mână de fulgi de migdale ar fi suficientă. Dacă suneți însă ca mine și iubiți partea crocantă a unei salate, atunci veți scăpa o cantitate ceva mai mare. În fine, niște coacăze ce-și făceau veacul prin frigider au ajuns să se alăture și ele întregului festin din farfurie, colorând preparatul frumos și întregind astfel tabloul aromelor. Pentru dressing, am folosit o combinație de ulei de dovleac și oțet de zmeură, turnată cu grijă peste salata frumos aranjată. Apoi, alături de salată, am turnat și un pahar de vin și am lăsat aerul văratic să ne desfete.

Pesemne că visul unei nopți de vară e aproape, iar atunci când va veni,  aici, la Bistro Margot, cu siguranță vom ști să îl primim cum se cuvine!