Salată de pere, roquefort, nuci și semințe de mac

Acum ceva timp am vorbit pe Bistro Margot despre cum să facem un platou de brânzeturi savuros și subliniam faptul că, deși la noi este un obicei mai puțin răspândit, în anumite culturi, precum cea franceză (dar nu numai), brânzeturile reprezintă un finalul glorios pentru o masă copioasă – mai ales dacă sunt însoțite și de vinul care să le completeze și să le pună în valoare perfect.

Astăzi, vă propun o salată inspirată din platoul de brânzeturi combinat tradițional cu nuci și fructe, o salată pe atât de specială la gust pe cât este și aspectul ei atrăgător.

Rafinată prin însăși simplitatea ei, salata aceasta poate constitui o surpriză plăcută pentru orice invitat sau un răsfăț minunat, dacă decideți să o pregătiți chiar pentru voi!

Rețeta este cum nu se poate mai simplă și asta pentru că nu necesită absolut deloc tehnici complicate de preparare, ci doar îmbinarea unor ingrediente simple, de calitate. Și, după cum am avut de multe ori ocazia să constatăm în toate marile bucătării și la toți marii maeștri, lucrurile simple sunt mai mereu și cele mai savuroase. Practic, chiar și cei care nu au intrat niciodată în bucătărie (pentru a găti) o pot pregăti – și vor surprinde cu siguranță!

Pentru un platou mic, eu am folosit:

  • o pară
  • o bucățică de brânză roquefort (care poate fi înlocuită la fel de bine cu varianta italienească de branză albastră – gorgonzola)
  • nuci pecan
  • semințe de mac
  • puțin parmezan ras

Poate singurul lucru la care ar fi bine să fim atenți este acela ca ingredientele principale, brânza și fructele, să fie la temperatura camerei – deci scoase de la frigider cu ceva timp înainte, pentru ca aromele lor să fie potențate. Apoi, în cinci minute, o salată sofisticată va atrage privirile pe masa pe care va fi servită!

Tăiați para felii groase, le așezați pe platou succesiv ca pe o morișcă, între ele alternați feliile de brânză albastră, din loc în loc plasați câte o nucă pecan și, pentru decor, presărați deasupra câteva semințe de mac și puțin parmezan ras. Dacă doriți, puteți renunța la parmezan, adăugând, în schimb, puțină miere. Eu am preferat varianta simplă, care a fost, fără îndoială, un succes – mai ales servită în compania unui vin parfumat și a unor oameni dragi. Ceea ce vă doresc tuturor!