Salata nicoise, varianta simpla si rapida

In cinstea acestei salate care isi trage numele de la orasul francez Nice (Nisa) au fost create de-a lungul timpului o multime de combinatii de ingrediente, o multime de versiuni care sa puna in valoare prospetimea ingredientelor specifice Coastei de Azur. Dar, cumva, ca orice mare clasic in viata, in faima ei care a tot crescut si s-a raspandit prin lume, salata nicoise a ajuns si la o varianta simpla si rapida, dar indeajuns de consistenta cat sa se potriveasca bine si cu un pahar de vin alaturi. (Asta e o figura de stil – orice e mai bun cu un pahar de vin alaturi!).

PENTRU SALATA NICOISE E NEVOIE DE: 

♦ pentru salata nicoise in varianta simpla si rapida nu e nevoie decat de cateva ingrediente simple, dar de calitate: o bucata de ton proaspat, seminte de susan, unt, cativa cartofi noi, o mana de pastai de fasole frantuzeasca verde, salata verde, masline negre, rosii cherry

♦ si pentru a desavarsi totul cu un dressing parfumat in stil francez, mai e nevoie de ulei de masline, otet, 2 lingurite de mustar de Dijon si 2 lingurite de miere.

 

CUM FACI SALATA NICOISE:

♦ pregatesti maslinele, tai rosiile cherry in doua, speli salata verde si indepartezi frunzele exterioare, pastrand din ea doar inima cea frageda;

♦ treci cartofii noi printr-un jet de apa, apoi ii pui la fiert pana se patrund (ii verifici cu o furculita sau cu un cutit); dupa ce sunt facuti, ii iei si ii rumenesti in tigaia in care ai incins o nuca de unt, atat cat sa prinda gust. Ii pui deoparte si ii asezonezi cu putina fleur de sel.

♦ scunfunzi si fasolea verde intr-o mana de apa care fierbe, o lasi 4-5 minute; o scoti din apa, o usuci cu ajutorul unor prosoape de hartie si o sotezi usor in aceeasi tigaie in care ai pregatit cartofii – untul ramas acolo va aroma si pastaile de fasole;

♦ pui semintele de susan (alb, negru sau mix) intr-o farfurie, treci bucata de ton prin ele, astfel incat semintele sa imbrace bine fiecare parte a bucatii de ton; incingi bine tigaia cu un strop de ulei si adaugi tonul, lasandu-l cam doua – trei minute pe fiecare parte, in functie de cat de bine iti place sa fie facut.

♦ monteaza totul pe un platou: alege cativa cartofi, peste ei plaseaza, cu ajutorul unui cleste de bucatarie, pastaile de fasole, iar in jurul lor, rosiile cherry taiate pe jumatate si maslinele negre. Nu uita si de inima frageda de salata verde. Peste pastaile de fasole, plaseaza bucata de ton.

 

SERVESTE SALATA NICOISE CU:

♦ salata nicoise nu e completa fara dressingul frantuzesc: intr-un bol, pune 3 masuri de ulei si una de otet, 2 lingurite de mustar de Dijon si doua lingurite de miere, apoi amesteca totul cu telul pana cand se transforma intr-o vinaigrette. Pune amestecul intr-o sosiera si serveste-l alaturi de salata.

♦ deschide si un rosé bine racit si viseaza peisajele vibrante ale Nisei si la soarele arzator din Provence.

IMG_2985