Shakshuka: un mic-dejun pe cinste

Sau poate ar trebui sa spun brunch, caci la ora la care m-am bucurat eu de el, numai mic-dejun nu mai era. Adevarul fie spus, n-am fost niciodata a morning person, desi espressorul mi-e martor ca adesea am incercat. Pe cand noaptea, noaptea e cu totul altceva: energia creste, inspiratia la fel si asa as putea scrie fara oprire cu orele. Ceea ce – tot espressorul mi-e martor – s-a si intamplat de cele mai multe ori de-a lungul carierei mele romantice de copywriter. Singurul neajuns al inspiratiei nocturne este ca, desi te trezesti fara grija vreunui deadline presant  si cu linistea ca treburile-s rezolvate de cu o seara inainte, dimineata (unde dimineata e, desigur, o figura de stil) nu-i asa usor de suportat.

Nu stiu cum e pentru persoanele matinale, dar pot sa depun marturie ca pentru late-riseri si pentru dimineti ca astea, vecine cu mahmureala, shakshuka este un mic-dejun pe cinste. Unde mai pui ca-i si perfect pentru zilele mai friguroase, de toamna sau de iarna.

Consistenta, colorata, explodand de arome, shakshuka vine din tarile nord-africane (Egipt, Tunisia, Maroc, Libia), dar este la fel de raspandita si in Israel, unde mai este servita si pe post de cina. Traditional, este gatita si servita intr-o tigaie de fonta, dar pentru ca in vacanta din Toscana am avut o neasteptata intalnire cu aceste doua tigaite de cupru intr-un magazinas din Pistoia, le-am folosit pe ele pentru portii individuale de shakshuka. Si pe cuvant ca aspectul lor patinat nu a facut decat sa impresioneze si sa transforme shakshuka intr-un loz castigator. 🙂 Reteta nu este deloc complicata, iar daca sosul este facut dinainte si pastrat la indemana doar pentru a coace ouale in el, e o chestiune de doar cateva minute. Iata versiunea mea.


INGREDIENTE: 

1 jumatate de lingurita de seminte de chimen

2 linguri de ulei de masline

1 ceapa rosie

2 catei de usturoi

2 ardei kapia rosii

o mana de rosii (4-6) cherry taiate in jumatate

2 lingurite de zahar muscovado

1 piscatura de zahar obisnuit

250 ml pasta de rosii (sau o conserva de rosii decojite)

4-5 lingurite de bulion

2 foi de dafin

1 lingurita de seminte de coriandru, proaspat zdrobite intr-un mojar cu pistil

1 sfert de lingurita de paprika afumata iute

1 mana de patrunjel verde tocat

1 mana de busuioc proaspat

50 g de branza feta

sare, piper

apa

3-4 oua


PREPARARE:

Se incinge o tigaie si in ea se rumenesc semintele de chimen, doar atat cat sa inceapa sa-si elibereze aroma. Se adauga uleiul, apoi ceapa tocata marunt, ardeii taiati cubulete, usturoiul zdrobit cu presa de usturoi si rosiile cherry taiate in jumatati. Se amesteca totul cu lingura de lemn timp de 2-3 minute, pana cand legumele prin culoare. Se presara apoi zaharul muscovado peste ardei si se continua gatirea lor inca un minut. Se adauga pasta de rosii si bulionul concentrat si se amesteca in continuare. Daca se folosesc rosii decojite din conserva, acestea se zdrobesc putin cu ajutorul unei furculite. Se adauga foile de dafin (care se indeparteaza la sfarsit!), coriandrul zdrobit, paprika afumata, zaharul obisnuit, busuiocul si o parte din patrunjelul tocat. Se completeaza cu apa si se lasa sa fiarba lent, la foc mic, pana cand totul se reduce si capata consistenta unui sos (aproximativ 15 minute). Spre final, se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit si se imparte in vase pentru portii individuale Se sparge cate un ou in fiecare dintre ele, in mijloc, deasupra sosului, iar de jur imprejurul fiecarui ou se presara branza feta, maruntita cu mana. Se muta totul la cuptorul preincalzit, pana cand ouale sunt coapte exact pana la consistenta preferata. (Mie imi place sa le las mai moi, cu galbenusul luxuriant in care sa inting o coaja de paine). Se finiseaza totul cu patrunjelul ramas si se devoreaza cu pofta.


shakshuka2