Spaghetti cu sardine și pangrattato

Asta e o rețetă care bifează toate componentele esențiale care fac din ea un succes absolut: gust absolut încântător, gata în doar câteva minute (10, 15 dacă ești mai încet), cu doar câteva ingrediente la îndemână și care, în plus, pot fi păstrate în cămară, să fie acolo, în caz de nevoie sau în caz de poftă. Asta este, printre altele, frumusețea bucătăriei italienești – oricând o inspirație, la fel ca aceste spaghetti cu sardine din conservă. Singurul dezavantaj la această rețetă? Nu te vei putea opri doar la o porție. 

Ce-ți trebuie și cum se fac? 

✔️ pune la fiert niște spaghetti (de obicei, 100-120g per porție sunt suficiente; 150g dacă te știi foarte mâncău). 

✔️rumenește într-o tigaie  cu puțin ulei de măsline niște pesmet, peste care poți adăuga 2-3 căței de usturoi mărunțit și ceva pătrunjel tocat mărunt – e ceea ce italienii numesc pangrattato și în unele regiuni din Italia înlocuiește parmezanul ras; după ce amestecul a fost luat de pe foc și s-a răcit, poți adăuga și o lingură de parmezan ras (nu-l adăuga în timp ce ai tigaia pe foc, altfel se topește)

✔️într-o altă tigaie, pune puțin ulei de măsline și adaugă, pe rând: o ceapă tocată mărunt, 2 căței de usturoi mărunțiți, sardinele dintr-o conservă (mărunțește-le cu o furculiță), sucul de la o jumătate de lămâie și puțin sos de roșii (eu am avut unul de casă). 

✔️adaugă în sos două-trei lingurițe de capere și condimentează totul cu niște fulgi de chili, dacă îți plac senzațiile tari și mai ales picante – dacă nu, adaugă doar piper și foarte puțină sare, pentru că sardinele sunt deja sărate. Nu uita să guști, ca să te asiguri ca totul e în echilibru. 

✔️la acest moment, dacă se întămplă să ai într-un pahar care se găsește prin preajmă, în timp ce gătești, niște vin (așa cum mi s-a întâmplat mie 🤷🏻‍♀️), poți scăpa o dușcă din el în sosul pentru paste. Dacă nu, poți adăuga din când în când puțină apă din cea în care fierb pastele. 

✔️odată ce pastele sunt fierte al dente, adaugă-le peste sos, amestecă și servește-le presărând peste ele o mână de pangrattato și încă puțin pătrunjel verde, pentru culoare și prospețime. 

✔️deschide și-un vin bine răcit, pentru ca tabloul să fie complet.