Spaghetti cu sardine și pangrattato

✔️ pune la fiert niște spaghetti (de obicei, 100-120g per porție sunt suficiente; 150g dacă te știi foarte mâncău).
✔️rumenește într-o tigaie cu puțin ulei de măsline niște pesmet, peste care poți adăuga 2-3 căței de usturoi mărunțit și ceva pătrunjel tocat mărunt – e ceea ce italienii numesc pangrattato și în unele regiuni din Italia înlocuiește parmezanul ras; după ce amestecul a fost luat de pe foc și s-a răcit, poți adăuga și o lingură de parmezan ras (nu-l adăuga în timp ce ai tigaia pe foc, altfel se topește)
✔️într-o altă tigaie, pune puțin ulei de măsline și adaugă, pe rând: o ceapă tocată mărunt, 2 căței de usturoi mărunțiți, sardinele dintr-o conservă (mărunțește-le cu o furculiță), sucul de la o jumătate de lămâie și puțin sos de roșii (eu am avut unul de casă).
✔️adaugă în sos două-trei lingurițe de capere și condimentează totul cu niște fulgi de chili, dacă îți plac senzațiile tari și mai ales picante – dacă nu, adaugă doar piper și foarte puțină sare, pentru că sardinele sunt deja sărate. Nu uita să guști, ca să te asiguri ca totul e în echilibru.
✔️la acest moment, dacă se întămplă să ai într-un pahar care se găsește prin preajmă, în timp ce gătești, niște vin (așa cum mi s-a întâmplat mie 🤷🏻♀️), poți scăpa o dușcă din el în sosul pentru paste. Dacă nu, poți adăuga din când în când puțină apă din cea în care fierb pastele.
✔️odată ce pastele sunt fierte al dente, adaugă-le peste sos, amestecă și servește-le presărând peste ele o mână de pangrattato și încă puțin pătrunjel verde, pentru culoare și prospețime.
✔️deschide și-un vin bine răcit, pentru ca tabloul să fie complet.