Stridii servite in 5 feluri

Despre stridii, parerile sunt impartite: exista oameni care le adora si care nu s-ar mai satura de ele, apoi exista oameni care declara sus si raspicat ca nu le suporta. De gustibus, ca intotdeauna. Daca ma intrebati pe mine, eu ma incadrez fara indoiala in prima categorie. E de ajuns doar sa pronunte cineva cuvantul “stridii” si un zambet larg, plin de entuziasm se iveste pe fata mea. Si nu doar pentru ca  se potriveste atat de bine cu sampanie (guilty as charged!). Ci si pentru ca, dincolo de cateva feluri de a le servi, tot ce-ti trebuie pentru ele e un cutit de stridii si, in cateva clipe, fericirea e pe farfurie.

Asociate cel mai adesea cu ocaziile speciale si cu romantismul, stridiile sunt considerate a fi… afrodisiace si, desi inca stiinta nu a reusit sa demonstreze asta clar si precis, nu strica sa incerci, nu?

 

Stridii simple cu lamaie

Cea mai simpla si la indemana modalitate de a te bucura de stridii? Cat mai proaspete, imbibate de mirosul apei sarate, stropite doar cu putin suc de lamaie. Generozitatea naturii pe o farfurie.

 

Stridii cu mignonette

Sosul mignonette? Un clasic acompaniament pentru stridii. Otet de vin rosu de calitate + o salota tocata fin + sare si piper, toate lasate putin, doar atat cat sa se armonizeze.

 

Stridii cu chimichurri

Fantasticul sos sud-american cu nume atat de haios este de obicei asociat cu o friptura suculenta de vita. Dar cine iubeste prospetimea coriandrului si a tuturor celorlalte arome indraznete din chimichurri (ulei, otet de vin rosu, chili, usturoi) il va socoti, poate, o pereche buna si pentru niste stridii.

 

Stridii cu sos mignonette de portocale 

Un twist simplu pentru clasicul mignonette, in care pentru unii otetul poate fi prea puternic. Efectul se atenueaza cu doar un pic de suc de portocala proaspat stors, care armonizaza si parfumeaza totul intr-un fel cu totul special.

 

Stridii cu salicornia si sos de unt si lamaie

Salicornia posata, purtand deja in ea gustul sarat al marii, se imbina perfect cu sosul caldut de unt si lamaie, intr-un cantec numai bun de insotit cu efervescenta unei cupe de sampanie.