Supa-crema de sparanghel verde

Una dintre bucuriile absolute ale primăverii este, pentru mine, supa-cremă de sparanghel, atât de sănătoasă, hrănitoare și gustoasă, încat a devenit mai mult decât o simplă plăcere – a devenit, în fiecare primăvară, un adevărat ritual pe care pur și simplu tre-bu-ie să îl îndeplinesc. Cel mai mult îmi place faptul că nu mă bucură doar pe mine, iar atunci când am ocazia să o pregătesc, ca pe o surpriză savuroasă, și celor dragi, entuziasmul este cu atât mai mare.

 

Astfel încât atunci când am găsit, pe o tarabă, sparanghel românesc, cu vârfurile mov și tulpinile verzi ca anotimpul pe care-l traversăm, nu am ezitat să cumpăr un mănunchi, mai ales că lângă el era așezat strategic și vărul său de peste ocean, sparanghelul de Chile, la un preț ceva mai mare.

 

Am știut din prima ce avea să devină acel mănunchi de sparanghel: supa-cremă pe care toată lumea o aștepta, dar de data aceasta servită altfel: cu felie de brânză de capră și ou de prepeliță. Nimic mai simplu: iată cum am preparat-o.

 

  

 

INGREDIENTE:  

1 mănunchi de sparanghel verde

1 legătură de ceapă verde

opțional: o jumătate de tulpină de praz

1 litru de supă de pui

pentru servire: 

1 rulou de brânză de capră

ouă de prepeliță

 

MOD DE PREPARARE: 

 

Am început prin a curăța sparanghelul și ceapa verde, apoi prin a le toca bucățele. De la sparanghel, am păstrat mugurii deoparte pentru etapa finală, cea de servire, iar de la tulpinile rămase am îndepărtat capetele, care sunt tari și amare. Într-o oală, am încins câteva linguri de ulei de măsline și am călit bucățile de ceapă atât cât să se înmoaie puțin, fără să prindă însă culoare. Am adăugat peste ele tulpinile de sparanghel și am amestecat viguros cu o lingură de lemn. Am stins totul cu supa de pui, apoi am lăsat să fiarbă pentru 25-30 de minute.

 

După ce timpul s-a scurs, am lăsat supa să se odihnească puțin, apoi, cu ajutorul unui mixer vertical, am pasat sparanghelul, totul transformându-se pe loc într-o minunată supă-cremă. Dacă nu aveți un mixer vertical, puteți folosi la fel de bine și un blender, în care pasați întreg conținutul din oală.

 

Pentru servire, puteți tăia o feliuță dintr-un rulou de brânză de capră, pe care să o plasați în mijlocul farfuriei de supă. Iar peste brânza de capră, așezați un ou-ochi de prepeliță. Pentru decor, folosiți-vă de mugurii de sparanghel păstrați, fie în forma lor crudă, fie rumeniți foarte ușor în tigaie – după preferințe.