Tartar de somon cu mango si coriandru

Am si eu, ca orice om, cateva pasiuni in viata: scrisul, gatitul, visatul, marea – si nicicand nu se imbina toate mai bine decat pe timp de vara. Ador vara, cu tot ce aduce ea, cu soarele care parca nu te-ar mai trimite niciodata la culcare, cu umbra cautata, cu blandetea pe care o starneste in toti caldura puternica. Iar daca la Paris nu scap niciodata ocazia de a ma bucura de un tartare de boeuf cum numai acolo gasesc, la Bucuresti profit de vara: deschid din cand in cand cate un rose lejer sau un alb parfumat, completez atmosfera cu o muzica pe masura si ma pun pe pregatit cate un tartar de peste sau fructe de mare, numai bun de evitat caldura cuptorului sau a plitei de gatit. Versiunea cu ton de anul trecut e de gasit aici. Anul acesta, a fost timpul pentru o varianta similara, dar cu somon in loc de ton. Si cum vara e abia la inceput, trag nadejde ca vor urma si altele. Nu doar aici, in Bucuresti, ci si pe langa o mare albastra.


INGREDIENTE: 

300g somon

1 mango

1 buchetel de coriandru proaspat

1 salota

1 lime

sare

piper

ulei de masline

PREPARARE: 

Intrucat se consuma crud, este foarte important ca somonul sa fie foarte proaspat si de calitate. I se indeparteaza pielea, apoi se taie cubulete si se depoziteaza intr-un bol bine racit. Se procedeaza la fel cu fructul de mango si cu salota, care trebuie taiata cat mai fin. Se stropeste totul cu putin suc de lime proaspat stors, se asezoneaza cu sare si piper, se adauga si coriandrul tocat cat mai marunt, apoi un firicel de ulei de masline. Se amesteca bine si se lasa la rece pentru 15-20 minute. Se monteaza cu ajutorul unui cerc de bucatarie si se decoreaza conform preferintelor.

Dupa cum spuneam, tabloul nu e complet daca nu isi fac loc in peisaj si un vin bine racit si-o muzica buna. Sugestia mea pentru acest tartar de somon este chiar piesa pe care a fost pregatit si fotografiat: adica aceasta. Bucurati-va de vara!