Mini-tarte cu branza de capra si confit de ceapa

V-am mai povestit si in alte randuri despre (relativ) recenta mea pasiune pentru ceapa caramelizata sau, mai pretentios numita, confit d’oignon. Visam de mai demult sa o folosesc in compozitia unor mini-tarte, alaturi o alta favorita de-a mea, branza de capra. Cumva, abia ieri aceste tartelettes si-au gasit locul in bucataria Bistro Margot. M-am felicitat pentru decizia de a ma trezi mai devreme decat de obicei (ceea ce e din start mare lucru si indica faptul ca in spatele gestului maret se gaseste o intentie si mai mareata), apoi m-am apucat de treaba. Deliciul a inceput mai intai vizual, cand am vazut minunatiile care se compuneau parca singure in timp ce eu nici nu mai realizam trecerea timpului, absorbita fiind de pregatirea mini-tartelor. Apoi, a continuat cu procesul de caramelizare a cepei, atunci cand deja casa mirosea paradisiac. La final, ceea ce fusese la inceput doar intentia unor gustari savuroase s-a transformat intr-un pranz de rasfat, pentru care satisfactia cea mai mare a fost faptul ca mi s-au cerut portii suplimentare – si asta pentru ca primele care au umplut cu mandrie platourile de servire au disparut instant. Salata verde mixta le-a completat frumos, iar langa ele, cate-un pahar de prosecco parfumat cu relaxare a venit sa intregeasca tabloul unui pranz lejer, plin de soare si de zambete – un pranz de inceput fermecator de vara.
INGREDIENTE
Pentru aluat:
225 g de faina
100 g de unt (eu am folosit unt cu sare de Guerande)
1 praf de sare (daca folositi unt nesarat)
1 galbenus de ou
o jumatate de pahar cu apa rece ca gheata
1-2 lingurite de mustar
Pentru umplutura si servire:
4 cepe rosii de marime medie
un cub de unt
otet balsamic/ glazura balsamica
o lingurita de zahar sau sirop de artar
1 rulou de branza de capra
frunzulite de cimbru
CUM INFAPTUIM MINUNILE:
Incepeti prin a amesteca ingredientele pentru aluat, formand astfel o pâte brisée – important este sa framantati prea mult, daca vreti sa obtineti un aluat fraged, doar atat cat sa omogenizati compozitia si sa aduceti ingredientele impreuna. Formati un disc de aluat, il inveliti in folie alimentara si il treceti la rece pentru minimum 30 de minute. Eu l-am facut seara si l-am lasat la frigider peste noapte. Cand aveti de gand sa-l folositi, il lasati putin la temepratura camerei si il intindeti, decupand din ele cercuri de aluat, pe care le puneti in formele de mini-tarte, unse in prealabil cu unt. Intepati din loc in loc aluatul cu o scobitoare, pentru a-l impiedica sa se miscoreze la copt, apoi introduceti formele in cuptor pentru 5-7 minute.
In continuare, taiati ceapa in fasii prelungi si rumeniti putin in tigaia incinsa in care ati topit un cub sau doua de unt. O caramelizati adaugand, pe rand, 1-2 lingurite de zahar presarat deasupra si otet balsamic sau glazura balsamica, reducand focul aragazului sau nivelul plitei electrice. O caramelizare fortata, la foc iute, ar insemna mai degraba o ceapa arsa, deci trebuie sa aveti grija si sa fiti cu ochii pe ea.
Umpleti fiecare forma de mini-tarta coapta cu o lingura sau doua din compozitia de ceapa caramelizata. In mojlocul fiecareia dintre ele, asezati o felie din ruloul de branza de capra. Iar peste ele, crengute de cimbru – apoi le dati din nou la cuptor, doar atat cat sa se topeasca branza de capra.