Cel mai bun tiramisu: povestea celui mai iubit desert italienesc

“Ridica-ma” este numele lui si, pe drept cuvant, nu exista desert care sa-ti ridice mai mult moralul decat acesta. La el acasa, pe taramurile italiene, unde in majoritatea zilelor desertul consta in fructe proaspete, este pregatit doar pentru a marca evenimente si zile speciale. Tocmai de aceea reteta lui originala, traditionala, este consistenta si deloc dietetica. Dar merita intru totul. Si, desi si-a castigat, datorita savorii sale impresionante, reputatia de cel mai iubit desert italienesc, vom vedea ca in istoria gastronomiei el a aparut destul de recent. Dar poate ca asta asta nu a facut decat sa-i sporeasca farmecul. Despre indragitul tiramisu si povestea sa – astazi, la Bistro Margot!

Exista, ca in cazul oricarui preparat de succes, mai multe variante in ceea ce priveste originea sa. Punctul comun al lor este insa numele, care se stie clar ca i-a fost acordat datorita continutului mare de cofeina pe care il contine, aducand laolalta si espresso-ul in care sunt inmuiate piscoturile, si cacaua sau ciocolata rasa deasupra. Astfel, “tirami-su” i-a ramas numele, ceea ce inseamna “ridica-ma”.

O prima varianta ar plasa originea acestui desert in Toscana, celebra pentru prajiturile sale in straturi, cele mai multe datand din secolul al XVII-lea. Potrivit unei alte ipoteze, tiramisu ar fi luat nastere in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand era pregatit pentru ca soldatii sa-l ia cu ei atunci cand plecau la lupta: se credea ca aportul ridicat de cofeina avea sa le confere mai multa energie in razboi.

Cartile de istorie a gastronomiei nu inregistreaza insa nicio reteta de tiramisu, nici macar aproximativa, din acea perioada. Primele referinte apar dupa cel de-al doilea razboi mondial. Astfel incat gastronomii sunt indreptatiti sa creada ca tiramisu este un desert relativ recent.

Cele mai multe informatii plaseaza insa tiramisu-ul undeva in Treviso, ceea ce ne facem sa credem ca acolo este originea sa. in cartea I Dolci del Veneto, publicata pentru prima oara in 1983, Giovanni Capnist pomeneste o reteta clasica de tiramisu, mentionand ca este un desert care a aparut recent in Treviso, fiind noua descoperire a restaurantelor. De asemenea, in cartea La marca gastronomica, carte dedicata in totalitate bucatariei din Treviso, autorii Fernando si Tina Raris mentioneaza un articol din 1981, scris de Giuseppe Maffioli, in care se spunea ca tiramisu a luat nastere cu zece ani in urma [deducem, deci, ca la 1971] in Treviso, aparand pentru prima data in restaurantul Le Beccherie, devenind ulterior foarte popular si incepand sa fie copiat in imprejurimi si apoi, pe intreg teritoriul Italiei. Nu in ultimul rand, Le Beccherie citeaza un act oficial depus la  Accademia Italiana della Cucina, in octombrie 2010, in care este recunoscut faptul ca tiramisu a aparut pentru prima data in meniul acestui restaurant. Data creatiei inaintata de ei este 1962, iar ca autor este mentionata patroana de la acea vreme, Ada Campeol.

 

Astazi, restaurantul La Beccherie inca prepara tiramisu clasic, dupa reteta veche, folosind ca ingrediente de baza cafea, piscoturi mascarpone, zahar, oua si pudra de cacao, dar si intr-o versiune moderna, actualizata. Desi celebru pentru tiramisu, localul, complet renovat in 2014, isi intampina oaspetii si cu alte preparate inspirate din bucataria italiana traditionala, dar prezentate in forme reinterpretate.

 

Mai stai un pic la masa! Savureaza si:

tiramisu

Reteta traditionala a celui mai iubit desert italian: afla cum sa pregatesti iramisu cu Marsala!