Un an bun cu povesti din Provence
Provence este, foarte probabil, visul inflacarat al oricarui iubitor de spatiu francez. Boemia inmiresmata cu ierburi proaspete, idile presarate cu cimbru, salvie, busuioc, rozmarin, oregano si campuri intregi de levantica. O incomensurabila libertate care infloreste violet. Chintesenta vietii imbuteliata in sticle vechi, cu cat mai vechi, cu atat mai intense si mai parfumate, venind sa acompanieze bunatati pe masura. Mistralul e oricand dispus sa faca pe-a povestitorul si sa-ti sopteasca secretele pe care podgoriile intinse le-au ascuns intre frunzele si strugurii lor. Asta inseamna un an bun in Provence!
Iar daca doi oameni ar decide intr-o zi sa cuprinda intr-o poveste bucuria de a trai in Provence, acei oameni s-ar numi Ridley Scott si Peter Mayle. Doar ca unul ar folosi cuvintele, iar celalalt – imaginile.
UN AN BUN, FILMUL
“Un an bun”( “A good year”) – filmul, condimentat cu prezenta, accentul si farmecul lui Russell Crowe si al lui Marillon Cotillard, se transforma, odata vazut, in reverie continua. Vinurile – din soiuri reale sau fantastice, podgoria insorita, cantecul locului care te retine cumva acolo, fara ca tu sa realizezi neaparat asta, poezia lui, care te invaluie si te imbiba intr-o stare de serenitate si te transporta – de fiecare data cu aceeasi forta – toate aceste esente se amesteca intr-un mod neasteptat, ca-ntr-o reteta fermecata, intr-o stare sublima, pe care orice privitor si-ar dori sa o pastreze. Sau, cel putin, sa o experimenteze, macar o data in viata.
UN AN BUN, CARTEA
Cartea “Un an bun” a urmat o traiectorie destul de neobisnuita: a luat nastere cu scopul de a fi transpusa in film, in urma unei discutii dintre Peter Mayle si Ridley Scott. De altfel, povestea lui Max Skinner, personajul principal din film, este izbitor de asemanatoare cu povestea scriitorului Peter Mayle, care a facut pentru Provence o pasiune atat de mare incat si-a dorit chiar sa inceapa o noua viata acolo. Literatura sa a devenit celebra tocmai prin aceasta pasiune, surprinsa in povesti amuzante, savuroase care descriu aventurile sale pe taram francez. De fapt, oricare dintre cartile lui Peter Mayle nu este altceva decat o savuroasa poveste cu parfum francez, capabila sa binedispuna pe oricine.
Deloc intamplator, poate va va amuza sa aflati ca scriitorul Peter Mayle si regiorul Ridley Scott sunt astazi chiar vecini in Provence. De care, daca vi se face dor sau daca pur si simplu vreti sa aveti o stare buna, de reverie si optimism, vedeti – sau cititi – Un an bun. Neaparat cu un vin alaturi!