Usturoiul negru, un ingredient surpriza
Cu usturoiul negru m-am intalnit prima oara acum cativa ani, cand l-am abordat mai mult curiozitate decat de nevoie. A fost de bun augur insa, pentru ca s-a dovedit a fi dragoste la prima degustare, iar usturoiul negru si-a castigat rapid locul pe lista ingredientelor mele preferate. Nu lucrez atat de des cu el, este unul dintre acele ingrediente speciale pe care le folosesc doar din cand in cand ca sa aduc acel magic touch intr-o reteta. Pentru mine, usturoiul negru inseamna subtilitate si eleganta desavarsita. Umami, ar spune unii. Iar eu nu am cum sa-i contrazic.
TOTUSI… CE ESTE USTUROIUL NEGRU?
Initial, am crezut ca este o alta specie de usturoi. Dar, de fapt, am aflat la o mica cercetare ca nu e vorba decat despre acelasi batran usturoi pe care il cunoastem cu totii, dar intr-o formula cu totul inedita: fermentat timp de o luna de zile intr-un vas de lut, in conditii controlate de temperatura si umiditate. In mod surprinzator, in urma acestui procedeu, usturoiul obisnuit isi pierde mirosul deranjant si gustul intepator si transforma cateii astfel innegriti intr-un adevarat depozitar de sanatate: usturoiul negru contine de zece ori mai multi antioxidanti decat usturoiul obisnuit, contribuie la reducerea colesterolului rau si reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer.
SI CE GUST ARE?
Insa, dupa cum ma stiti, o mie de proprietati si beneficii pentru sanatate nu m-ar convinge daca Maria Sa, Gustul, nu s-ar ridica la standardele mele de extaz culinar. Si s-a ridicat! Moale, delicat, usor dulceag, amintind de usturoiul confiat, usturoiul negru nu doar ca poate innobila orice preparat, dar, mai mult decat atat, poate fi consumat si ca atare, pe o bruschetta, in diferite combinatii cu alte ingrediente.
Atentie insa, nu este recomandat ca arma impotriva vampirilor, caci se va dovedi a fi complet inutil: usturoiul negru nu are nici gustul iute, nici mirosul neplacut cu care ne-a obisnuit usturoiul alb, chiar daca la exterior arata fix la fel. Dimpotriva, as spune. Rafinamentul sau i-ar fermeca numai pe eruditii vampiri ai lui Jarmusch.