Verine cu ricotta, smochine, fistic si miere

Saptamana smochinelor la Bistro Margot s-a incheiat glorios cu aceste verine fabuloase, ramase nu doar in memoria noastra gustativa, ci si in cea vizuala, fiind, in ciuda simplitatii lor, unul dintre cele mai apreciate si iubite preparate pe care le-am servit. Asta in teorie, pentru ca in practica nebunia smochinelor nu a putut fi curmata sub nicio forma si a insistat sa se faca remarcata ieri undeva pe la miezul-noptii intr-o piesa numita “frigarui de miel in vin rosu pe pat de couscous cu rodie, patrunjel, menta si smochine”.

Spre norocul ghinionul tuturor, ora inaintata a dezmatului, deloc generoasa cu o lumina propice fotografiei, precum si pofta pantagruelica nu mi-au permis sa imortalizez minunea decat prin doua-trei instagrame. Ceea ce inseamna ca totul va trebui sa fie repetat regulamentar la momentul la care o zana buna imi va aduce lampile cu lumina continua, care nu-mi vor mai lasa nicio scuza sa nu documentez fotografic activitatile mele gastronomice (de cele mai multe ori) nocturne.

Pana cand se intampla acest lucru insa, va prezint astazi reteta extrem de simpla a unor verine cu ricotta, smochine, fistic si miere, care au beneficiat din plin de aportul soarelui primavaratic de toamna din zilele acestea. Dincolo de ingrediente (putine) si de preparare (efort minim, satisfactie maxima), trebuie sa va marturisesc poate cel mai frumos lucru de la sedinta foto la care starul principal au fost aceste verine: intr-un acces de inspiratie spontana, am decis sa decorez verinele cu cate un buchetel de rozmarin si lavanda, ambele parfumate ca-ntr-o poveste.

Efectul: de fiecare data cand apasam declansatorul camerei foto, mainile imi miroseau a campuri violet, a nesfarsiri de Provence si a visuri de vara pe taramuri franceze! Daca am reusit sa surprind miresmele calatoriei mele imaginare, ramane sa imi spuneti voi.

INGREDIENTE

(pentru doua verine)

  • 1 cutie de ricotta (250 g)
  • 2 pastai de vanilie
  • 160 grame de zahar pudra
  • 2 smochine
  • o mana de fistic curatat si prajit
  • mierea preferata (eu am folosit mierea mea aromatizata cu trufe)
  • rozmarin / lavanda

PREPARARE:

Intr-un robot, am mixat ricotta impreuna cu zaharul si semintele batonului de vanilie. Intr-o tigaie, in paralel, am prajit fisticul. Am aranjat in verine compozitia de ricotta, am taiat smochinele in patru si le-am aranjat felii deasupra compozitiei de ricotta, am presarat peste ele fisticul zdrobit si am turnat cate o lingurita de miere aromatizata cu trufe. Am finisat o verina cu frunzulite de rozmarin, iar deasupra celeilalte am scuturat poetic buchetelul de lavanda. Amandoua au fost o bucurie desavarsita.

verines_smochine