Cea mai ușoară rețetă de pâine

Nu fac pâine în casă de foarte mult timp, așa că nu pot oferi sfaturi din postura de specialist. Însă amintirile pe tărâm francez, hoinăreala fără o țintă anume prin oraș, doar de dragul poeziei, cu o beretă pe cap și o baghetă crocantă în mână, proaspăt cumpărată de la boulangerie, m-au făcut să încep să amestec făina, apa, sarea și drojdia în fel și chip doar pentru a călători, măcar un pic, acolo unde mi-e atât de drag.

Rețeta aceasta este cea mai ușoară rețetă descoperită de mine până acum și, deși a fost prima dată când am încercat-o, rezultatul a fost unul grozav, cu atât mai mult cu cât nu a fost nevoie de un efort deosebit, lucru mai mult decât dezirabil într-o duminică leneșă.

 

Visând la o jumătate de baghetă proaspătă, ruptă cu mâna și, după caz și pofta inimii, cu prosciutto și multă rucola îndesată în ea sau cu un brie cremos care s-o completeze, am tras cu ochiul la o sticlă de Mouton Cadet Rouge care aștepta într-un colț al casei și m-am convins că pereții ăștia care adăpostesc umila mea existență poetică merită să fie impregnați de parfumul sofisticat al celor mai simple dintre lucruri: pâine, brânză și vin! Așadar, m-am regăsit în plin miez de noapte cu noua carte de pâine în mână, amestecând ingredientele pentru un aluat ce urma să se odihnească o noapte întreagă la frigider.

Cea mai ușoară rețetă de pâine: 

am amestecat într-un bol mare 680 ml de apă călduță,  10 g de drojdie uscată, 20g de sare cu 910g de făină folosind o lingură de lemn. Am acoperit bolul cu folie de plastic și astfel am lăsat aluatul rezultat timp de  2 ore la dospit la temperatura camerei, apoi l-am trecut la frigider peste noapte.

Duminică dimineață, am luat din aluat două bucăți cam de mărimea unei portocale și am început să le modelez. Dintr-una am făcut o baghetă, din cealaltă o pâine rotundă, cu aspect țărănesc. Am preîncălzit cuptorul la 200 de grade, cu tot cu tava cuptorului înăuntru și am lăsat pâinile să se odihnească pentru încă 20-30 de minute în bucătărie, pe o tavă cu hârtie de copt.

Când s-a scurs timpul de odihnă, am luat un cuțit de tăiat pâine și am crestat pâinicile: bagheta, cu linii scurte, în diagonală, iar pâinea țărănească, prin 3 linii mari și ferme, într-un triunghi, apoi am presărat făină peste amândouă.

Am dat tava cu pâinicile la cuptor pe rândul de sus, iar în tava cuptorului – deja încălzită – am turnat o cană mare de apă și am închis imediat ușa. Așa se formează aburi denși, care dau acea crustă minunată și crocantă de la exteriorul pâinii. În aproximativ jumătate de ceas, totul este gata, însă este recomandat să fie lăsate până se răcesc complet înainte de a fi devorate.

Ceea ce cu adevărat grozav la aluatul făcut prin metoda lui Zoe Francois și Jeff Hertzberg, autorii cărții despre care vă povesteam, este faptul că nu trebuie folosit tot o dată – poate fi păstrat fără probleme în frigider câte o săptămână, iar în congelator, până la două săptămâni. De fapt, cu cât este păstrat mai mult, cu atât interiorul va fi mai aerat. Asta înseamnă că, în loc să ne alegem cu 4-5 pâini la aceeași coacere, pe care să le păstrăm pentru a doua sau a treia zi, putem să deschidem frigiderul, să luăm o bucată de aluat și să o coacem pe loc, având pâine proaspătă oricând vrem. Și ce poate fi mai frumos decât mirosul de pâine proaspătă răspândit în toată casa, dimineața?

36 Responses to "Cea mai ușoară rețetă de pâine"

  1. Magda Adina  28 October 2013

    Draga mea ,
    Ce bine ca ai postat reteta panicii tale fermecate !! Eu asa o vad .Are o culoare atat de frumoasa !! <3
    Anii trecuti am facut si eu painica in casa , insa de ceva vreme , spre rusinea mea , am cam lasat-o balta .Trebuie insa sa ma reapuc de copt .Vremea o sa fie numai buna ptr asa ceva , nu ? 😉
    Zile senine iti doresc !! <3

    Reply
    • margot  28 October 2013

      Ma bucur ca este de folos! A fost prima data cand am incercat-o, asa ca sunt si eu uimita de rezultat. Le voi incerca si pe celelalte din carte si promit sa impartasesc rezultatul. Ca sa fie propice pentru vremea buna de copt! 🙂

      Multumesc, zile frumoase si tie, Adinutz!

      Reply
  2. Ile  28 October 2013

    Arată într-un mare fel!!! Zilele astea, cel târziu în week-end am să încerc și eu rețeta! Abi aștept să văd dacă îmi iese și mie la fel!
    Săptămână frumoasă, Margot!

    Reply
    • margot  28 October 2013

      Multumesc! Abia astept sa imi impartasesti rezultatul! Sper sa te bucure la fel de mult ca si pe mine!

      O saptamana plina de bucurii si tie, Ile!

      Reply
  3. Adi Hadean  28 October 2013

    Arată grozav, felicitări. Cât timp ați frământat(aprox.)? Mulțumesc.

    Reply
    • margot  28 October 2013

      Multumesc frumos pentru apreciere! Autorii cartii spun ca in metoda lor (considerata sau cel putin prezentata ca revolutionara) nu este nevoie de framantare, asa ca am urmat instructiunile lor. Singurele parti in care am lucrat aluatul au fost cea in care am amestecat cu lingura de lemn, avand grija ca faina sa fie incorporata complet si cea mai care am dat forma painilor, dar amandoua au necesitat foarte putin timp si se pare ca, cel putin pentru prima incercare, rezultatul a fost cel promis de autori 🙂

      Voi incerca si celelalte tipuri de paine propuse in carte, derivate din aceasta reteta de baza si voi impartasi rezultatul.

      Eu multumesc pentru vizita!

      Reply
  4. Sava Mihaela  28 October 2013

    Da, sigur o sa o fac! (.,..si-mi mai place ca ai unghiile rosii). Este french cu totul!

    Reply
    • margot  28 October 2013

      PrajiturEla, sa stii ca pentru tine am salvat ultimul colt de bagheta din mainile hulpave ale mesenilor pentru a expune si sectiunea promisa! :))

      Unghiile rosii, cu foarte mici exceptii incidentale, m-au insotit dintotdeauna! 😀

      Reply
  5. Pingback: O pâine gustoasă cu multe semințe, unt și trufe negre - Bistro Margot

  6. Rocsy Ciobanu  4 November 2013

    Painea de casa este nemaipomenita!

    Reply
    • margot  4 November 2013

      asa este!

      Reply
  7. Pingback: Pate de pastrav afumat |

  8. pansy  6 November 2013

    Grozava reteta, am s-o incerc si eu in we asta.

    Reply
  9. Mihai  13 November 2013

    Vreau sa o fac si eu in weekend. Pe ce program ai avut cuptorul – coacere normala sau pe grill?

    Reply
    • margot  19 November 2013

      Raspund cam tarziu cu scuzele de rigoare, am vazut deja painea infaptuita la tine, Mihai! Era pe coacere normala.

      Reply
  10. Pingback: Despre pâine, cu dragoste - Bistro Margot

  11. Diana  10 December 2013

    Painica asta e fantastica si desi imi fac painea cu maia de ceva vreme, ma tenteaza s-o incerc doar pentru cat e de simpla. 😉 Sunt curioasa cum imi va iesi si iti dau de stire. 😉

    Reply
    • margot  10 December 2013

      Da, stiu exact despre ce vorbesti. Am avut o saptamana in care am facut paine cu maia zi de zi. Apoi mi s-a facut dor de gustul painicii asteia, la care obtin aceleasi alveole femecate ca la painea cu maia, doar ca nu fac aproape nimic. E perfecta pentru zile ocupate, dar in care vrei totusi paine proaspata, facuta in casa. Foarte multi prieteni au incercat-o si mi-au spus ca nu s-au mai putut dezice de ea. Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂

      Reply
  12. Pingback: Cum au apărut baghetele - Bistro Margot

  13. Mihai  25 December 2013

    Buna seara,

    Ingredientele se pun intr-o anumita ordine, de ex:
    1. faina
    2. sare
    3. drojdie
    4. apa
    sau nu este cazul ?

    Daca da, apa se pune toata odata sau se incorporeaza treptat ?

    Multumesc,

    Mihai

    Reply
    • margot  26 December 2013

      Buna, Mihai si Craciun fericit!

      Eu de obicei le pun in ordinea asta: apa (1) in care arunc drojdia (2) si sarea (3), apoi adaug faina (4) si amestec. Pun apa toata odata. Insa nu cred ca are vreo importanta ordinea, ultima data (ieri, de Craciun) am inceput cu faina si a iesit la fel de buna painea. Asta-i tot farmecul retetei 🙂

      Sarbatori fericite, Mihai!

      Reply
      • Mihai  26 December 2013

        Multumesc frumos pentru lamuriri Margot.

        Sarbatori Fericite iti doresc !

        Reply
        • margot  26 December 2013

          Cu drag, oricand. Sarbatori fericite si pline de bucurie!

          Reply
  14. Andreea  11 February 2014

    Buna Nicolle,
    de vreo cateva luni salivez dupa reteta asta fantastica si abia asteptam sa o incerc. Am facut-o azi, am inceput de ieri, conform instructiunilor tale. Cu gramajele intocmai. E prima data ce-i drept, cand fac paine si parca n-as vrea sa ma descurajez. Mie mi-a iesit un aluat cam moale, oare asa trebuie sa iasa? Si fiindca era prea moale, nici crustaturile alea de pe paine nu mi-au iesit asa frumos. In schimb, crusta, interiorul aerat, gustul sunt de minune.

    Multumesc!

    Reply
    • margot  11 February 2014

      Buna, Andreea,

      aluatul este unul moale, da. Deci nu ai facut nimic gresit. Nu-mi dau seama cand ai facut scoring-ul, eu il fac chiar inainte sa bag tava in cuptor. Pentru primele incercari, eu am folosit un cutit de paine cu lama zimtata, dar apoi m-am mai documentat si am vazut ca specialistii recomanda o lama (cum sunt lamele de ras). Oricum, eu spun ca nu trebuie sa te descurajezi, pentru ca scoringul, mai ales la baghete, nu este o tehnica usoara. Dar in timp eu sunt convinsa ca te vei obisnui si vei invata sa “asculti” aluatul, totul tine de practica. Daca ai obtinut crusta buna, interiorul aerat si gustul delicios, atunci scoringul va fi in curand floare la ureche, o sa vezi!

      Eu te sustin si sunt aici – daca ai nevoie de orice, nu ezita sa imi spui. Tine-ma la curent cu rezultatele 🙂

      Reply
      • Andreea  12 February 2014

        Inseamna ca sunt pe drumul cel bun si sigur invat secretele din mers. Mai am inca aluat, cine stie ce minune iese a doua oara 🙂 Adevarul e ca n-am mai mancat asa buna painica de casa si presimt ca e doar inceputul indragostirii 🙂

        Reply
        • margot  12 February 2014

          A doua oara mie imi ies intotdeauna si mai aerate in interior! Eu sunt convinsa ca te vei indragosti de painea facuta in casa de fiecare data mai mult! Si spun asta pentru ca am simtit, dincolo de cuvintele tale scrise, un entuziasm si o bucurie pe care le-am trait si eu la primele mele painici!

          Reply
  15. Pingback: Make something pretty every day

  16. Pingback: Baghete frantuzesti cu usturoi confiat - Bistro Margot

  17. Pingback: Cum se face un platou cu somon afumat - Bistro Margot

  18. Pingback: De ce sa manaci paine cu maia?

  19. Anca  21 January 2017

    Culmea, mi-a reusit, iar citirea comentariilor inainte de a purcede la copt m-a ajutat mult … evident, e prima paine. P e a doua o fac bagheta maine dimineata. Multumesc frumos! 🙂
    p.s. si copiii multumesc multm dar ei nu vorbesc cu gura plina 😀

    Reply
    • Margot  22 January 2017

      He he ma bucura mult sa aud asta, Anca & copiii! 😀 Nu avea cum sa nu-ti iasa. Nu-i asa ca e mai usor decat pare? Va pup cu drag, Margot.

      Reply
  20. Dodo  11 May 2017

    Buna ziua…dacă o fac acum și o las la frigider pana maine seara are ceva? Mulțumesc o zi buna !

    Reply
    • Margot  19 May 2017

      Buna, Dodo,

      nu are nimic. O poti pastra in frigider si cateva zile bune. Scoti aluatul cand ai timp sa faci painea, il lasi un pic sa ajunga la temperatura camerei, il modelezi si il coci 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.